Badania chemiczne i sensoryczne |
Certyfikat |
Zakres akredytacji |
Badania materiałów do kontaktu z żywnością na zgodność z rozporządzeniem WE nr 1935/2004
Oferujemy kompleksowe, akredytowane badania laboratoryjne opakowań i materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością, które obejmują:
-
ocenę sensoryczną
-
badania migracji globalnej
-
badania migracji specyficznej
Stosowane w badaniach płyny modelowe oraz warunki (temperatura, czas) dobierane są zgodnie z wymaganiami Rozporządzenia Komisji (UE) na 10/2011 z dnia 14.01.2011r. (z późn. zm.) w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Przykładowy zakres badań:
-
Analiza sensoryczna (smak i zapach)
-
Migracja globalna do płynów modelowych żywności tj. woda destylowana,10% etanol, 3% kwas octowy, 20% etanol, 50% etanol, izooktan, 95% etanol, poli(tlenek 2,6-difenylo-p-fenylenu) -MPPO, Tenax®.
-
Migracja specyficzna substancji niskocząsteczkowych do płynów modelowych żywności tj. woda destylowana,10% etanol, 3% kwas octowy, 20% etanol, 50% etanol, izooktan, 95% etanol, poli(tlenek 2,6-difenylo-p-fenylenu) –MPPO(Tenax®).
-
Oznaczanie zawartości substancji niskocząsteczkowych w tworzywach sztucznych (monomerów i innych substancji wyjściowych oraz substancji dodatkowych)
-
Analiza identyfikacyjna substancji organicznych
-
Oznaczanie emisji lotnych substancji organicznych
Stwierdzenie zgodności z wymaganiami
Osoby do kontaktu:
Kontakt:
mgr inż. Katarzyna Samsonowska
Tel.: +4822 8422011 wew.27
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
dr inż. Monika Kaczmarczyk
tel.: +4822 8422011 wew. 42
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.